Anlaşmalı Boşanma Davası ve Dava Dilekçesi

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ve DAVA DİLEKÇESİ

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ve DAVA DİLEKÇESİ

 

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR?

Boşanma davası, 4721 sayılı Medeni Kanunumuza göre iki şekilde açılabilir, bunlar;

·       Anlaşmalı Boşanma Davası

·       Çekişmeli Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davası, birliktelikleri en az bir yıl süren tarafların özgür iradeleriyle anlaşarak birlikte mahkemeye başvurmasıyla ya da eşlerden birisinin diğerinin açtığı boşanma davasını kabul etmesi ile gerçekleşir.

Tarafların birlikte hazırlayacakları bir boşanma protokolü ile birlikte mahkemeye başvurmaları gerekmektedir. Boşanma protokolünün içeriği, varsa müşterek çocukların durumu ve mali sonuçlar hakkındadır.

Sizlere yazımızın sonunda faydalanmanız adına, Boşanma Protokolü ve Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi örnekleri sunacağız.

 

 

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI NELERDİR?

TMK m. 166/3 Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

 

Yukarıda belirtilen 4721 sayılı Medeni Kanunumuza göre Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları kanun maddesinde sıralanmıştır. Sizler için bunları maddeler haline getirmemiz gerekirse;

1.    Evlilik ilişkisi en az 1 yıl sürmelidir.

2.    Eşlerin mahkemeye beraber başvurmalı ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eş kabul etmelidir.

3.    Taraflar hakim huzurunda boşanma iradelerini açıklamalıdır.

4.    Hakim, boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu ile ilgili düzenlemeyi uygun bulmalıdır.

 

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEREDE VE NASIL AÇILIR?

Mahkemelerde yetki ve görev ayrımı bulunmaktadır.

TMK m. 168- Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

 

Anlaşmalı boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili Mahkeme ise kanunda belirtildiği üzere eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Eşlerin yukarıda belirttiğimiz görevli ve yetkili mahkemeye birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eş kabul etmesiyle dava açılmış olur.

Dava dilekçesi ile tarafların birlikte hazırlamış oldukları Boşanma Protokolünün de mahkemeye sunulması gerekmektedir.

 

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NEDİR VE NASIL HAZIRLANIR?

Anlaşmalı boşanma protokolü, eşlerin  TMK m. 166/3’e göre açmış oldukları anlaşmalı boşanma davası ile boşanmaları için gerekli olan protokole denir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde eşlerin;

·       Anlaşmalı boşanma davasının kabul etmeleri,

·       Boşanmaya ilişkin maddi veya manevi tazminat,

·       Eşlerin nafaka talepleri,

·       Ziynet eşyaları,

·       Mal rejimine ilişkin konular,

·       Müşterek çocukların velayet hakkı ve diğer eşle kişisel ilişki kurma hakkı,

·       Çocuklara verilecek iştirak nafakası miktarı,

·       Ortak konuttaki eşyaların paylaşımı ve kadının hangi soyadını kullanacağı,

·       Varsa avukatlık ücreti ve mahkeme masraflarını kimin ödeyeceği

 gibi boşanmaya ilişkin maddi ve manevi sonuçlar detaylı bir şekilde belirlenmiş olmalıdır.

Tarafların yukarıda belirtilen hususları içerir şekilde bir protokol oluşturarak özgür iradeleriyle bu anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamaları gerekmektedir.

Boşanma protokolünün anlaşmalı boşanma davasında onaylanması için hakimin de doğru bulması gerekmektedir. Hatta bazı durumlarda (nafaka, çocukla kişisel ilişki vb.) hakimin protokolü kabul etmeme durumu dahi olacaktır. Bu durumda hakim taraflara ya yeni bir protokol hazırlayıp sunmalarını ister ya da duruşmada anlaşmalı boşanma protokolüne müdahale eder.

Anlaşmalı boşanma protokolü eşlerin hak ve yükümlülüklerini değiştirdiği için hak kaybına uğranmaması için çok hassas davranılmalı hatta mümkünse bir boşanma avukatı gözetiminde oluşturulmalıdır.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ AŞAMALARI NELERDİR?

Sizlere yazmış olduğumuz metinde Anlaşmalı Boşanma Davasının; ne olduğunu, şartlarını, nerede ve nasıl açıldığını, dava için gerekli protokolün ne olduğunu ve nasıl hazırlandığını ve içeriğini anlatmış bulunuyoruz.

Yazımızın sonunda anlaşmalı boşanma davasının aşamalarını maddeler halinde sizlere sunarak bu aşamaların nasıl tamamlandığını göstermiş olacağız.


        Genel hatlarıyla anlaşmalı boşanma davasının aşamalarını sıralayacak olursak;

·       Anlaşmalı Boşanma Kararı Alınır

·       Boşanma Protokolü Hazırlanır

·       Protokolde Velayet, Nafaka, Tazminat, Ev Eşyası vb Konular Düzenlenir

·       Protokol Taraflarca İmzalanır

·       Protokol Taraflarca İmzalanınca Dava Dilekçesi Hazırlanır

·       Protokol ve Dava Dilekçesi İle Boşanma Davası Açılır

·       İvedi Duruşma Günü İstenir

·       Taraflar Duruşma Günü Mahkemeye Giderler

·       Taraflar Boşanma İradelerini Açıklar ve Protokoldeki İmzalarını İkrar Ederlerse

·       Mahkemece Anlaşmalı Boşanmaya Karar Verilir

·       Gerekçeli Karar Yazılır

·       Gerekçeli Karar Tebliğ Alınır

·       Taraflar Temyizden Feragat Eder

·       Kararın Kesinleşmesi Yapılır

·       Nüfus Müdürlüğüne Karar Gönderilir ve Taraflar Kimliklerini Değiştirebilirler

 

 

Aile mahkemelerinde görülen anlaşmalı boşanma davaları için gerekli olan anlaşmalı boşanma protokolü örneği ve anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği aşağıda yer almaktadır.

 

 … AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

 DAVACI                                 :

 TC KİMLİK NUMARASI :

 ADRES                                  :

 VEKİLİ                                 :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

 ADRES                                  :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

 DAVALI                                 :

 ADRESİ                                :

 KONU                                   : Anlaşmalı olarak boşanma istemimizi içerir.

 DAVA DEĞERİ                    :

(Malvarlığı haklarına ilişkin davalarda)

 AÇIKLAMALAR                :

 1-) Taraflar, …/…/… tarihinden bu yana evlidirler. Dilekçemiz ekinde (EK1) sunduğumuz aile nüfus kaydı örneğinden de anlaşılacağı üzere, bu evlilikten … ve … adlarında üç çocuk sahibi olmuşlardır. Çocuklardan biri …, diğeri ise … yaşında olup, her ikisi de küçüktür. Üçüncü çocuk … yaşındadır.

 2-) Taraflar arasında uzunca bir süredir devam etmekte olan anlaşmazlık, sosyal ve kültürel anlamda farklılıkların zamanla ortaya çıkması nedeniyle giderek artmış ve nihayetinde ortak yaşamı çekilmez hale getirmiştir.

 3-) Söz konusu farklılıklara rağmen taraflar, çocuklarına karşı duydukları derin sevginin de etkisiyle, birbirilerine olan sevgi ve saygılarını tamamen yitirmeden ve çocukları bakımından mümkün olduğunca yumuşak bir geçiş yapabilmek amacıyla, ekteki (EK 2) …/…/… tarihli anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlamış ve hiçbir etki altında kalmaksızın, anılan protokolü imzalamışlardır.

 4-) Söz konusu protokolde, tarafların evlilik birliği içinde edinmiş oldukları malvarlığının paylaşımına, çocukların velayetine, nafaka ile maddi ve manevi tazminat konularına ve işbu dava nedeniyle doğacak giderlerin karşılanmasına ilişkin ortak çözümler yer almaktadır.

 5-) Taraflar arasında önceden kararlaştırıldığı üzere ve anılan protokol hükümleri çerçevesinde, mahkemenizce boşanmaya karar verilmesini teminen işbu davayı açmak zorunluluğu doğmuştur.

 HUKUKİ NEDENLER        : 4721 S. K. m. 166, 168, 184, 4787 S. K. m. 4.

 HUKUKİ DELİLLER         : Aile nüfus kaydı örneği, kimlik cüzdanı fotokopileri, …/…/… tarihli anlaşmalı boşanma protokolü, tanık beyanları.

 SONUÇ VE İSTEM             : Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, tarafların ekli anlaşma protokolü hükümleri çerçevesinde boşanmalarına karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla, talep ederiz. …/…/…

 

 

 

Davacı Vekili

     Av. Yasin AKBAŞ

 

 

 

 

 

 

 

EKLER:        1-) Aile nüfus kaydı örneği,

2-) …/…/… tarihli anlaşmalı boşanma protokolü,

3-) Kimlik cüzdanı fotokopileri,

4-) Bir adet onaylı vekaletname örneği.

 

 

 

 

 ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

 

TARAFLAR:

 

1-) (Ad, Soyad, Adres, T.C. Kimlik No)

 

2-) (Ad, Soyad, Adres, T.C. Kimlik No)

 

Yukarıda isimleri yazılı bulunan taraflar, hiçbir baskı altında kalmadan, kendi hür iradeleri ile boşanmaya karar vererek, boşanmanın mali sonuçlarını ve müşterek çocukların durumlarını düzenleyen ve işbu protokolü, …/ …/ … tarihinde imzalayarak, … Aile Mahkemesi’ne verdikleri anlaşmalı boşanma dilekçesine ekinde, anılan mahkemeye sunmuşlardır.

 PROTOKOL MADDELERİ:

 1-) Yukarıda kimlik bilgileri yazılı olan biz, boşanma isteğinde bulunuyor ve aşağıdaki hususlarda anlaşarak boşanmayı kabul ediyoruz.

 2-) Halen … adresinde kain bulunan ve boşanmadan önce son olarak birlikte oturulan konutta, eşlerden … ikamet etmeye devam edecektir. Burada bulunan ev eşyalarının tamamı, ikamet etmeye devam eden eşte kalacaktır.

 3-) Eşlerden …, sadece şahsi eşyalarını alarak, boşanma kararının verildiği tarihten itibaren en geç .. gün içinde anılan konuttan ayrılacaktır.

 4-) Ortak çocuğun … ’ın velayeti, eşlerden …’da kalacaktır.

 5-) Eşlerden …, ortak çocuk/çocuklar …’yı, boşanma kararının kesinleşmesini izleyen  ay başından geçerli olmak üzere, her ayın … hafta sonunda/ …günlerinde, dini bayramların … gününde/günlerinde yatılı olarak yanına alacaktır. Ancak, ortak çocuk ile birlikte yatılı olarak geçirilecek olan süre, … günü geçmeyecektir. Belirlenen günlerin dışındaki görüşme taleplerinin, velayet hakkını kullanan eşe en az bir gün önceden telefonla haber verilmesi gerekmektedir. Görüşme talepleri, mücbir sebepler haricinde, velayet hakkını kullanan eş tarafından ret edilemez.

 6-) Eşlerden …, ortak çocuğun/çocukların eğitim-öğretim masrafları ve bakım giderleri için, boşanma kararının kesinleşmesini izleyen ay başından geçerli olmak üzere,  her ay … TL.’yi, velayet hakkını kullanan eş adına ayrıca açılacak banka hesabına, iştirak nafakası adı altında ve ilgili bulunduğu ayın …’ini geçmeyecek şekilde, her ay düzenli olarak yatıracaktır. Belirlenen meblağ, her yıl, ortak çocuğun/çocukların ihtiyaçları ve nafaka yükümlüsü eşin gelir durumu gözönünde bulundurulmak kaydıyla, her yıl ÜFE –TÜFE oranında artırılacaktır. Ortak çocuğun/çocukların ihtiyaçlarında haklı veya beklenmedik nedenlerle meydana gelecek olağanüstü artış veya nafaka yükümlüsü eşin gelirinin beklenmedik ölçüde artması halleri müstesnadır. Ancak, bu hallerde dahi, artırım oranı, yıllık ÜFE – TÜFE oranını geçemez.

 7-) Halen … İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü nezdindeki trafik sicilinde taraflar adına müştereken kayıtlı bulunan … marka, … model otomobilin alımına yapmış olduğu katkı nedeniyle, eşlerden …’e, boşanma kararının kesinleşmesini izleyen ayın en geç …’sinde … TL peşin olarak ve def’aten ödenecek olup, adı geçen, aynı gün içinde veya bunun mücbir bir sebepten dolayı mümkün olmaması halinde, ödemenin yapıldığı günü izleyen … gün içinde, anılan araç üzerindeki payını, ödeme yapan eşe devredecektir. Haklı nedenler dışında, gecikmeden doğacak her türlü zarar ve ziyan, kendisine ödeme yapılan eşe ait olacaktır.

 8-) Halen … Tapu Sicil Müdürlüğü nezdindeki tapu sicilinde taraflar adına müştereken kayıtlı bulunan … ili, … ilçesi, … mahallesi/köyü, … pafta, … ada, …parsel’de kain … vasfındaki taşınmazın alımına yapmış olduğu katkı nedeniyle, eşlerden …’e, boşanma kararının kesinleşmesini izleyen ayın en geç …’sinde … TL peşin olarak ve def’aten ödenecek olup, adı geçen, aynı gün içinde veya bunun mücbir bir sebepten dolayı mümkün olmaması halinde, ödemenin yapıldığı günü izleyen … gün içinde, anılan taşınmaz üzerindeki payını, ödeme yapan eşe devredecektir. Haklı nedenler dışında, gecikmeden doğacak her türlü zarar ve ziyan, kendisine ödeme yapılan eşe ait olacaktır.

 9-) Taraflar, işbu boşanma nedeniyle, birbirilerinden tazminat adı altında herhangi bir ödence talep etmemektedirler. Taraflardan her biri, avukatlık ücreti de dahil olmak üzere, kendi payına düşen yargılama giderlerinden sorumlu olacaktır.

 10-) Eşlerden …’e takılan ziynetlerin tamamı, adı geçende kalacak ve kendisinden bu nedenle maddi içerikli hiçbir istemde bulunulmayacaktır.

 11-) Eşlerden …, boşanmadan sonra kendi ailesinin soyadını kullanacaktır.

 12-) İşbu boşanma protokolü, … olmak üzere, … adresinde ve …/…/… tarihinde düzenlenerek, taraflarca imza altına alınmıştır.

 TARAF                                                                                                 TARAF

        Adı – Soyadı                                                                                        Adı – Soyadı

 

 

 

 

Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin